Me Blue OceanSağlıkYAŞAMYAZARLAR

AL BU OTU YE..! Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölüm 2.

Dur o otu bırak da şu çaydan iç.

Merhaba Sevgili Dostlar, bu makalemizde sizlerle günümüzün popüler konularından birisi olan “Bitkisel Ürünler” konusunu ele almaya çalışacağız. Önceki yazıda bitkisel ürün nedir konusunu işlemiştik.

Gelin şimdi yapılan hatalardan biraz bahsedelim. Hatırlıyorum da çocukken kış akşamlarında çaydanlığın içerisine biraz ıhlamur, birkaç parça da tarçın kabuğu ve üzerine de bolca su koyup kaynata kaynata simsiyah yapardık. Tüm aile içer, kalanı dökülmez, sabah olunca tekrar içine su koyulup tekrar kaynatılırdı. Çok şükür zehirlenmedik ama ne büyük hata yapmışız. Sonradan öğrendim ki bitkisel çaylar genellikle sıcak suyun içerisinde demleme tekniği ile yapılmalıymış. Başka hata yok mu? Olmaz mı?

Çoğumuz bitkisel ürünlerin doğal ve organik olduğuna inanırız. Birşey doğal ve organikse zarar vermez diye düşünürüz. Doğru, mesela yerde bulduğumuz kaya parçası da doğal ve organik ama kafamıza düşünce kanatır. Yani doğal ve organik demek, her koşulda zarar vermez demek değildir. Örnek verirsek; bağışıklık sistemini güçlendirmek amacı ile ekinezya kullanan bir kişide alerjik bir reaksiyon ortaya çıkarsa, bu kişi alerjinin ekinezyadan olduğunu kabul etmez. Niye, çünkü der ki; ama bu organik, doğal. Peki sonra ne yapar, dedem bak benim vücudum çok kızarmış ve kaşınıyor, ne kullansam acaba da geçse. E ne oldu şimdi, yanlışı yanlış ile düzeltmeye çalıştı.

Bitkisel ürün kullanan pek çok kişi, kullandıkları bitkisel ürünleri doktor ve eczacılardan gizlerler. Aman da aman iyi gizleyin, biz buna yaramaz çocuk davranışı diyoruz. Vazoyu kim kırdı? Bilmem, ben geldiğimde böyleydi. Hadi diyelim ki dişin çok fena olmuş, çekilmesi lazım, ama son bir yıldır sarımsak tableti kullanıyorsun, haydaaa diş çekilir, kanama durmaz. E söylemedin ki birader! O kadar da sorduk sana, kullandığınız bir ilaç veya bitkisel bir ürün var mı diye? Sen de yoooookkk dedin ya…

Biz insanlar gibi, bitkisel ürünlerde de tür farkı, mevsimsel değişiklikler, çevresel etkenler, kontaminasyon gibi faktörler önem arz eder. Çık Karadeniz yaylalarına, oyyy o neneler ve dedeler, maaşallah elma yanaklı, capcanlı; gel şehir hayatına, herkes bezgin, yaş 40 olmuş sanırsın savaştan yeni çıkmış. Mesela, araç trafiğinin yoğun olduğu yol kenarlarından toplanan ıhlamur ile Torosların dağ köylerinden toplanan ıhlamur arasında, içerik bakımından büyük farklar olabilir. Öğrencilerime hep sorarım, hangisi daha sağlıklı diye? Sizce hangisi peki?

Şimdi düşünün, evde kebap yapıyorsunuz (memleketimi özledim, itiraf ediyorum), yanına ne yakışır? Kimisi sade sever, kimisi soğan salatası, ezme salata, közlenmiş biber ve domates ile beraber, kimisi de limon sıkar yer. Problem var mı? Yok elbette, ama şimdi Allah için düşünün, hangimiz kebabın üzerine sütlaç döküp yiyen gördük? Yakışır mı? Kebap dile gelir, benden söylemesi. Bitkisel ürünler de aynen böyle Sevgili Dostlar, kafamıza göre karıştırıp, hele de ilaçlarla beraber alırsak, başımıza Buddha mı gelecekti sorusunu sorabilir kıvamda oluruz.

Devam edecek…

Sağlıklı ve Güzel Günlere,

Doç. Dr. Salim Yalçın İnan

Konya-NE Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

İletişim: salim.inan@gmail.com

Editör: editor@objedergi.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yayınımıza devam edebilmek adına bizi desteklemek için reklamlara izin verin lütfen :)