Dr. Taner BEKMEZCİYAŞAMYAZARLAR

Tenis ve Omuz Problemleri (Atıcı Omuzu)

Bireysel sporlardan birisi olan teniste, oyuncuların birbirleriyle fiziksel teması yoktur. Ancak, sahanın farklı yerlerine hızla ulaşmaları gerekir. Raket ve topun, doğru zamanda ve doğru ivme ile buluşmasını sağlamak için dayanıklılık ve patlamalı efor kullanmak gerekebilir. Rekabet ve maksimum güç arzusu beraberinde aşırı antrenman ve teknik hataları getirebilmektedir.

Tüm diğer spor dallarında olduğu gibi yaralanmalar aniden ya da tekrarlayan süreçler ile gelişebilir.

Ani oluşan yaralanmalar sıklıkla, yetersiz germe ve ısınma yapılmadan oyuna başlama nedeniyle oluşur.

Kronik sorunlar; kürek kemiğinin, göğüs kafesi üzerindeki öne yer değiştirmesi ve  omuz ekleminin geriye aşırı gerilmesinden kaynaklanır.

Bu değişiklikler, vücudun fırlatmaya uyum sağlaması amacıyla gelişir. Ne yazık ki uyum, yerini kalıcı değişikliklere bırakır. Kürek kemiğini yerinde tutan adaleler yorulmaları nedeniyle görev yapamaz hale gelirler.

Omuz eklemi özellikle servis sırasında, normalden daha fazla geriye esnemek zorunda kalır. Esneyen eklem, ön bölgede gevşeme ve arka bölgede gergin bir kapsül yapısına neden olur.

Uygun antrenman teknikleri ve duruş düzeltici egzersizlerle ağrıya neden olan sorunlar rahatlıkla giderilebilir.

Nadiren, üst labral yırtıklar (SLAP), kapsüler gevşeklik (instabilite) ve rotator manşet eklem yüzeyi sıkışması (İMPİNGEMENT)  gelişebilir ve medikal tedavi ihtiyacı doğabilir.

Biseps Tendon Problemleri

Kolumuzun ön yüzündeki kasların, omuz eklemi içine uzanan tendonu, biseps uzun başı olarak bilinir. Biseps uzun başı sorunları ve ağrıları, omuz çevresindeki diğer kas ve tendonlara ait sorunların varlığını da işaret eder. Tek başına biseps tendon problemleri sanıldığından daha az görülür. Ne yazık ki, eşlik eden daha önemli kas ve tendon sorunları biseps problemlerini gölgeler. Tedavi, bütün sorunların eşit düzeyde giderilmesi halinde hasta için yararlı olur.

Rotator Manşet Yırtıkları-Sıkışma Sendromu

Rotator manşet yırtıkları, travmatik veya yaşa bağlı olarak oluşabilir. Hastanın omuzunda ağrı, kolunu kaldıramama ve güçsüzlük şikayetleri vardır. Yırtık boyutunun küçük olduğu durumlarda diğer kasların güçlendirilmesi ile şikayetler azaltılabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile küçük yırtıkların günlük olumsuz etkileri azaltılabilir.

Op. Dr. Taner Bekmezci

Sorular ve yorumlarınızı sayfanın altındaki iletişim kutusundan bize kolayca iletebilirsiniz.

Sitemize e-posta ile kayıt olarak bildirim alabilir, yeni yayınlanan makaleleri e-posta hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Yazarın Sitesi: tanerbekmezci.com

İletişim için:

Yazar: tanerbekmezci@hotmail.com

Editör: editor@objedergi.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yayınımıza devam edebilmek adına bizi desteklemek için reklamlara izin verin lütfen :)