Gezgin Mühendisİlişkiler ÜzerinePsikolojiYAŞAM

ESARET ZİNCİRİ

Saplantılarımızdan Kurtulma Yolları

SAPLANTILARINDAN KURTUL ZİHNİNDEKİ ESARET ZİNCİRİNİ KIR

Çoğumuzun zihninde yer etmiş, bazen yıllarca süren bazen de dönemsel saplantılarımız (obsesif-kompulsif bozukluk) vardır. Kimimiz bir aşka saplanıp kalmışız, kimimiz bizi yiyip bitiren kıskançlık duygusuna, kimimiz kariyer hedeflerimize, kimimiz ise paraya. Sonuçta, insanlar kendi seçimleri nedeniyle kendine özel kişisel saplantılar geliştirir.

Mesala, benim kişisel saplantım çocukluk hayalim olan (başka bir ülkede yaşama) düşüncesiydi. Biliyorum bazılarınıza bu çok saçma gelecektir. “Bu güzel cennet ülkem dururken, neden başka ülkede yaşamanın hayalini kurayım ki?”, diyebilirsiniz, ama dedim ya, saplantılar kişiye özeldir. Onun hayal dünyasından çıkmıştır ve ulaşamayınca beynine saplanıp kalmıştır.

Bu sadece kişisel bir örnekti. Ben bu saplantım ile yıllarca yaşayıp, hayatımı kendime zehir edip, eninde sonunda mutlu sona ulaştım. Bu hikayenin başka bir tarafı tabi. Herkes benim kadar şanslı olamayabiliyor, çünkü benim saplantımın hikayesinde ikinci veya üçüncü şahıslar yoktu. Bu sebeple gerçekleştirmesi çok daha kolaydı.

Saplantılarımız yaşadığımız hayat biçimiyle ve çevresel faktörlerle de alakalıdır. Yani bazı saplantılar var ki; içerisinde başka insanlara bağlayıcılığı vardır. Mesela, bir kişiye duyulan saplantılı aşk veya zihnimizde oluşturduğumuz giderek büyüyen başkalarının başarılarını kıskanmak, onların hayatı gibi bir hayat istemek ve bunu saplantı haline getirmek vb. gibi…

İşte, bu kişilerin durumu daha vahim, çünkü zihninde oluşturduğu düşüncelerin içinde başka şahıslar da yer almaktadır. Bu durumda, bizim hayal dünyamız ile onların davranış ve düşünceleri yüzde yüz doğru orantıda ilerlemediğinden, saplantılarımız beynimizin derinliklerinde kendine iyice yer eder. Kıskançlık duyduğumuz kişilerin hayatından daha iyi bir hayata kavuştuğumuz zaman, esaretimiz son bulur ve zincir kırılır. Böylece saplantımızı serbest bırakırız.

Bazı saplantılar kariyer odaklıdır. İşkolik ve hırslı insanların hep daha fazlası yapma isteği, kendine yetersizlik, başarma arzusu, yükselme hırsı gibi düşünceleri, onların zihinlerine iyice yer eder ve içten içe onları yiyip, bitirmeye başlar.

Saplantılarımızın ortak özellikleri, hayattan zevk alma duygusunu öldürmesi ve bakış açılarımızı daraltmasıdır. Şöyle ki, hiçbir zaman anı yaşayamaz, tam olarak yaptığınız şeylerden yüzde yüz zevk alamazsınız. Sürekli bir memnuniyetsizlik ve mutsuzluk hali söz konusudur.

Saplantılarımızdan kurtulmamız için yapmamız gereken şeyler

  1. Kendi hayat standartlarınızı kabul edip, başkalarının hayatına özenmemeyi öğrenmek.
  2. Anı yakalamak, şimdiki zamanla senkronize bir şekilde yaşamaya çalışmak.
  3. Saplantıda olduğunuz kişi ile ilgili, bilinç altınızdaki zincirlerini kırıp, onu serbest bırakmak.
  4. Pozitif düşünmek, olaylara ve hayata bakış açınızı değiştirmek.
  5. Hobiler edinmek, daha fazla kitap okumak veya bir uğraş ile kendinizi meşgul etmek.
  6. Açık havada spor ve yoga yapmak.
  7. Sosyal çevrenizi genişletmek, yeni insanlarla tanışmak.
  8. Kendinize zaman ayırmak ve bu zaman diliminde sadece yapmaktan hoşlandığınız, zevk aldığınız şeyleri yapmak.

Biliyorum, bu hiç de kolay olmayacak, fakat bu şekilde bir düşünceye saplanıp, hayatı kendinize zehir etmeye devam edemezsiniz.

Kaçış yolunu bulup, zincirlerinizi kırmanız dileğiyle…

Gezgin Mühendis

İletişim:

Yazar: kateusaa@gmail.com

Editör: editor@objedergi.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu