Gezgin MühendisGündemKÜLTÜRTarih

DÜNYADAKİ YAĞMALAMA UZAYA MI SIÇRADI?

Önce Yağmalama neydi, bir hatırlayalım. Yağlama size ait olmayan bir malı, izinsiz alıp kaçmak, el koymaktır.

KORSANLIK VE YAĞMALAMA

Çok eski çağlardan beri var olan yağmala kültürü, korsanlıkla başlamıştı. Korsanlar, uçsuz bucaksız denizlerde, savunmasız buldukları adalara yanaşıp, bu adalarda değerli ne bulurlarsa yağmalayan deniz haydutlarıydı. Fakat, korsanlar ilk başlarda kraliyet adına yeni madenler, hazineler keşfetmeleri ve bunları yağmalayıp, kraliyet hazinesine katmaları için görevlendiriliyor ve ülkeler tarafından destekleniyordu.

Korsanlık günümüz de de halen faal olup, her yıl milyarlarca dolar maddi kayıplara neden olmaktadırlar. Günümüzde korsanlık daha çok Pasifik ve Hint Okyanuslarında yaygındır.

SAVAŞ SONRASI YAĞMA

Yağmalama eskiden savaş sonrası uygulanan da bir gelenekti. Savaşı kazanan askerler tarafından mağlup olan tarafa ait ne varsa yağma edilir, o an kim ne alırsa, o mal o kişiye ait olurdu. O zamanlar, yağma, hukuka ve düzenine aykırı değildi. Savaş ganimetleri, bu savaşta canla başla çatışanların hakkı olarak görülüyordu ve tamamen yasaldı. Bir nevi galip olanın ödülüydü.

MODERN ÇAĞDA YAĞMALAMA

Eski çağlardan günümüze kadar gelen yeni şekli ise tarihi eserleri yağmalama ve protesto, karmaşa sırasında yağmalama, ki bunu en çok Amerika’da görmekteyiz. Amerika’da her karmaşada, her protestoda halk sokaklarda olay çıkarırken, bir yandan da mağazaların camlarını kırıp, ne var ne yoksa yağmalamaktadır.

KÜRESEL ÇAPTA MASKE KORSANLIĞI

Covid-19 Pandemisi sırasında bu yağma ülkelere sıçramış, bu sefer yağmaya konu olan şey “maske” olmuştu. Bir ülkeden diğer ülkeye maske ithalatları sırasında, ülkeler kendi ülkelerinden geçmekte olan tırlar dolusu maskelere el koymuştu, Fransa üzerinden İspanya ve İtalya’ya gidecek olan milyonlarca maskeye, sağlık ürünlerinin ihracatını yasaklayan Fransa tarafından el konulmuştu. Bazı devletler ise farklı gerekçelerle, başkalarına ait maske ve sağlık ürünlerine el koymaya başlamıştı. ABD; Almanya ve Fransa’nın maskelerine el koyarken, Fransa ise İtalya’nın maskelerine el koymuştu. İtalya, Tunus’un tıbbi alkol gemisine, Çekya ise İtalya’nın maskelerine el koymuştu. Yani bir nevi 21.yy da uluslarası yağmalama yapılmıştı.

UZAYDAKİ YAĞMALAMANIN GALİBİ KİM OLACAK?

Peki, dünyada tüm bunlar yaşanırken, uzayda neler oluyor? Neden birçok devlet uzay araştırmalarına her yıl milyarlarca dolarlık bütçe ayırıyor? Neden uzaya birçok araştırma gemisi gönderiliyor? Neden, dünyanın en büyük şirketleri Tesla Motor’un sahibi Elon Musk’ın kurduğu SpaceX, Boeing ve Lockheed Martin tarafından kurulan United Launch Alliance, Amazon kurucusu Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin, Microsoft Kurucu Ortağı Paul Allen tarafından kurulan Stratolaunch, Virgin Orbit, Ariane Group, Sierra Nevada Corporation gibi özel şirketler neden uzay araştırmalarına milyarlarca dolar  yatırım yapıyor?

Sebebi çok basit; uzayda su veya hayat aramıyorlar, aranan şey, tıpkı eski çağlardaki korsanlar gibi değeri katrilyonlarca dolar olan madenler. Bu uzay yarışında, hangi ülke ilk keşfederse, madenleri o ülke ele geçirecek. İşte, gelecekteki yağmalama “UZAY Yağmacılığı” olacak. Yani dünyada yağmalanacak maden kalmayınca, bu yağmalama uzaya sıçramış vaziyette.

Merak edenler için, Sevgili Ekonomi Yazarımız Aslı Arslan’ın bu konudaki yazısı İNSANOĞLU UZAYDA NE ARIYOR? ‘u okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Gezgin Mühendis….

İletişim:

Yazar: kateusaa@gmail.com

Editör: editor@objedergi.com

Kaynaklar:

https://www.objedergi.com/aktuel/ekonomi/2020/uzay-teknolojileri-ekonomisi

https://tr.wikipedia.org/wiki/Korsanl%C4%B1k

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusu-devletler-arasi-korsanligi-arttirdi-5727134/

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yayınımıza devam edebilmek adına bizi desteklemek için reklamlara izin verin lütfen :)