BeslenmeSizin KaleminizdenYAŞAMYAZARLAR

Evde Kolaylıkla Yapabileceğiniz Doğal SİRKE Tarifi.!

SİRKE

Probiyotik bir besin olan sirke 10.000 yıldan fazladır kullanılıyor. Hipokrat’ın sirkeyi yara ve ülser tedavisinde kullandığı da biliniyor.
Mikrop öldürücü etkisi, kan şekeri ve insülini dengelemesi, yağ emilimini azaltması, kanda bulunan yağları azaltması, safra asitlerinin gaita ile atılması gibi birçok faydası bulunan şifa kaynağının, elbette market sirkesi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Konumuz ev sirkesi!
Sirke öncelikle şeker oranı yüksek meyvelerden yapılır fakat meyve, sebze ve çiçek gibi birçok ürün sirke yapımı için kullanılabilir. En çok bilinen sirke türleri üzüm ve elma sirkesidir.
Bu yazı dizimizde çeşitli sirke tariflerini ve yapılışını anlatacağım.
Bugünkü yazımın konusu ise elma sirkesi…

ELMA SİRKESİ YAPIMI

Öncelikle gereken malzemeler:
_Steril cam kavanoz (Temiz kavanozu bir süre kaynatarak steril edebilirsiniz)
_İlaçsız elmalar
_Şeker veya bal (meyvenin şekerlilik durumuna göre ilave edilmek üzere)
_Kavanozun ağzını kapatmak için tülbent bez ya da hava almasını sağlayacak ince kumaş
_Paket lastiği ya da bağlamak için ip kurdele
_ Etiket ve kalem (kavanoz üzerine sirke yapım tarihini yazmak için)

YAPILIŞI

Elmalar yıkanır ve en az birkaç saat kurumaya bırakılır. (kurulama yapmayın) Geceden yıkayıp sabah sirke yapımına başlanabilir. Çünkü yıkanan elmalar kuruduğunda gerekli ve faydalı bakterileri yeniden aktifleştirecektir.
“Ama miktar yazmadın” diyenler için; kavanozunuzu elmanıza göre uzatın demek isterim.  Artık elma sirkemizi yapmak için hazırlıklara başlayalım.
İlaçsız elmalarımızı olabildiğince küçük doğrayarak, kavanozumuzu dolduruyoruz, kabuklar dahil. Çekirdek ve orta kısımdaki sert yeri çıkarıyoruz sadece. Kavanoza elmalarımızı doğradıktan sonra içme suyu veya filtre edilmiş temiz suyu ilave ediyoruz. Kavanoz üstünde 4 parmak kadar boşluk bırakıyoruz ki, taşma durumuna karşı önlemimizi almış olalım. Eğer elmalarınız çok tatlı değilse fermantasyonu hızlandırabilmek için, şeker veya bal ilave ediyoruz.
Tülbent ya da bez örtümüzü, kavanozumuzun ağzına kapatıp lastikliyoruz. Karanlık bir dolaba koyuyoruz. Isı fermantasyonu hızlandırır.
Sanmayın ki bitti! Asıl olay bundan sonra başlıyor. Her gün kavanozumuzu çıkarıp karıştırıyoruz, yoksa bir süre sonra meyveler küflenme yapar, bütün emekler çöpe gider.
Kavanozdaki sirke olacak elmalarımızı, her gün en az bir kez karıştırıyoruz. Yapabilirseniz daha çok karıştırmak iyi olur. Elmalar önce üste toplanır. Zamanla dibe çökerler. İşte elmalar dibe çöktüğü zaman karıştırma işlemini bırakıyoruz. Bundan sonra sirkemiz ana oluşturacak. Bu işlemler olurken, arada bir koku ve tat kontrolü yaptığınızda, ağzınızda kalan aroma sizi mutlu ederse ,doğru yolda ilerleyen bir sirkeniz olduğunu anlayacaksınız!
Bir süre sonra, kavanozun üst kısmında saydam bir disk oluşmaya başlayacak. O nedenle, meyveler çöktükten sonra, sirkemizi rahatsız etmeyelim.
Sirke anamız da oluştu ve son bekleyiş başladı. Sirke anası aşağıya çöktüğü zaman, sirkeyi süzüp, dar ağızlı şişelere koyabiliriz. Sirke anası; başka sirke yaparken, fermantasyon işini hızlandırmak için bize yardımcı olur, bu nedenle değerlidir. Sirke anasını, bir miktar sirke ile bir kavanoza koyup saklayabilirsiniz. Sirkelerinizin yapım tarihini etikete yazarak, şişenize yapıştırmayı unutmayın.
Sirke ne kadar uzun yıllar durursa o kadar değerlenir. İmkan varsa, küçük bir şişeyi de yıllandırmak üzere kenara ayırın. Şifa olsun…

Feriha Orman

İletişim için:

Instagram: @ferihaorman

e-posta: ferihaorman@hotmail.com

Editör: editor@objedergi.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yayınımıza devam edebilmek adına bizi desteklemek için reklamlara izin verin lütfen :)